Thajské recepty

31. března 2009 v 20:13 | *L* |  Receptury
Recept: Kuře nasi goreng (Indonésie) - - -PRO 4 OSOBY:



40 g banánových listů
1 lžička čili pasty
1 cibule
2 ks feferonů
400 g kalamárů
2 snítky koriandru
2 snítky petrželky kudrnky
200 g kuřecích prsíček
1 ks limety
4 limetové listy
4 lžíce olivového oleje
4 lžíce Ketjap Manis (indonéská nasládlá omáčka, je, stejně tak jako ostatní nezvyklé ingredience k dostání v oddělení exotických kuchyní v supermarketech)
1 pór
400 g jasmínové rýže
4 tygří krevety
50 ml ústřicové omáčky
20 g čerstvého zázvoru
50 g čínského zelí
1 stroužek česneku
1 vejce



POSTUP:Zeleninu jsme nakrájeli nadrobno. Ve woku jsme rozpálili olej a orestovali v něm kalamáry a krevety, přidali nadrobno nakrájený česnek a nastrouhaný zázvor.
Přidali jsme uvařenou jasmínovou rýži a opět prohřáli. Směs jsme v pánvi přesunuli na jednu stranu a na vzniklé ploše z rozšlehaného vejce usmažili omeletu, kterou jsme roztrhali a promíchali s rýží.
Přimíchali jsme zeleninu a ochutili ústřicovou omáčkou. Podávali jsme na banánových listech dochucené čili pastou.
Náš tip:Banánové listy nahradíme tmavšími listy salátu. Limetku si můžeme časem vypěstovat ze semínka v květníku, podobně jako citroník.
Thajské specialityX Thajská jídla mají převážně konzistenci hustých polévek, plných masa, zeleniny, nudlí, vše v silném vývaru. X Specifickou chuť dodávají thajskému jídlu karí pasta, limetky, zázvor, koriandr, limetkové listy, kokosové mléko.


Recept: Thajské smažené nudle PRO 4 OSOBY:



200 g čínských instantních nudlí (namočíme ve vodě),1 pórek,1 mrkev
1 feferonka (kozí roh)
300 g krůtích (kuřecích) prs
50 ml olivového oleje
1 stroužek česneku,10 g čerstvého zázvoru
ústřicová omáčka
sojová omáčka (japonská)
sweet chilli sos (čili omáčka)





POSTUP:Wok jsme rozpálili a na olej dali maso nakrájené přes vlákno na tenké plátky 2x3 cm. Přidali jsme zázvor, česnek a restovali, dokud okraje masa nezezlátly. Potom jsme přidali okapané nudle, zeleninu a dále opékali. Nudle jsme ochutili sojovou, ústřicovou a čili omáčkou. Směs tří omáček jsme ještě přiložili ve zvláštní mističce a ozdobili nakrájenou feferonkou..

Recept: Kuřecí karí (Chicken curry) PRO 4 OSOBY:



500 g kuřecích prs , 1 lžička čili koření,
1 cibule,2 lžíce karí pasty, 150 ml kokosového mléka,1 snítky koriandru
50 ml oleje ,sůl ,1 l vývaru 1 limetka
Na přílohu:
200 g jasmínové rýže,svazek jarní cibulky
zázvor, česnek (podle chuti)



POSTUP:Karí pastu jsme v kastrůlku rozehřáli s olejem a přidali jsme na kostky nakrájené kuřecí maso. Přilili jsme kokosové mléko, vývar, na kostky nakrájené maso a pozvolna vařili.
Do směsi jsme dali koriandr, limetovou šťávu a opět vařili, dokud šťáva nezhoustla. Pokrm jsme rozdělili do misek, ozdobili čerstvým koriandrem. Jako přílohu jsme podávali smaženou jasmínovou rýži - uvařenou rýži jsme dali do woku na rozpálený olej, ochutili zázvorem, nakrájenou jarní cibulkou, česnekem a natrhanou vaječnou omeletou.

Recept: Kuřecí plátky se zázvorem PRO 4 OSOBY:



500 g kuřecích řízků
6 jarních cibulek
6 malých mrkví
sůl, pepř
4 lžičky škrobové moučky
4 lžíce oleje
200 sójových výhonků
1 lžička mletého zázvoru
4 lžíce rýžového vína
4 lžíce sójové omáčky
250 g rýže basmati



POSTUP:Rýži jsme propláchli pod tekoucí vodou, vložili do 1,5 x většího množství vody a dusili pod pokličkou doměkka.Jarní cibulky jsme očistili, nakrájeli na kolečka, mrkve očistili podélně rozpůlili a nakrájeli na větší kousky.Opláchnutá a osušená kuřecí prsa jsme nakrájeli přes vlákna na tenké plátky, osolili je, opepřili a poprášili škrobovou moučkou.Wok nebo hlubší pánev jsme rozpálili, přidali olej, vložili do něj maso a za stálého míchání je opekli dozlatova.Maso jsme vyjmuli a do pánve dali jarní cibulku, mrkev a opláchnuté sójové výhonky. Směs jsme smažili asi 5 minut, ochutili ji rýžovým vínem, sójovou omáčkou a zázvorem. Omáčku jsme nechali přejít varem a podle chuti ji opepřili.Zeleninu s omáčkou jsme pak rozdělili na talíře a obložili kuřecím masem a podávali s rýží basmati.



Recept: Kuře naostro PRO 4 OSOBY:



4 kuřecí stehenní řízky
1 zelená paprika
2 chilli papričky
5 stroužků česneku
10 kuliček pepře
1 lžička maizenové pasty (lžička maizeny a lžička vody)
3 šálky oleje
Přísady na marinádu:
1 vejce
1 lžička sójové omáčky
1/3 lžíce maizeny
Přísady do omáčky:
1 lžička sójové omáčky
½ lžičky cukru
1lžička bílého octa
1 lžíce vína
1 lžička bujónu
Na dochucení:
½ lžičky oleje s čili


POSTUP:Maso jsme nakrájeli na kostky 2 x 2 cm. Smíchali jsme je s přísadami na marinádu a nechali odpočinout asi 30 minut.
Zelenou papriku a čili papričky jsme zbavili semen a nakrájeli na kousky, česnek na tenké plátečky. V pánvi jsme rozpálili olej, osmažili na něm papriku, čili a česnek. Přidali jsme maso, přísady do omáčky a smažili další 3 minuty. Nakonec jsme směs zahustli maizenovou pastou a dochutili čili olejem.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama