Thajské recepty 2 ve Vok pánvi

31. března 2009 v 20:18 | *L* |  Receptury
Recept: Krůtí nudličky v kokosovém mléce PRO 4 OSOBY:


600 g krůtích prsou,1 červená paprika
250 g jarní cibulky,1 svazek bazalky
400 ml kokosového mléka
1 lžíce žluté karí pasty,2 lžíce sójové omáčky,1 lžíce cukru

POSTUP:Krůtí prsa jsme nejprve opláchli a osušili. Nakrájeli jsme je přes vlákna na tenké plátky a potom ještě na jemné nudličky.Papriku jsme opláchli, zbavili semen a nakrájeli na nudličky. Jarní cibulky jsme opláchli a nakrájeli na kolečka, lístky bazalky jsme otrhali a polovinu z nich nasekali najemno. Ve woku nebo v hlubší pánvi jsme uvedli do varu kokosové mléko a s karí pastou povařili asi minutu. Přidali jsme krůtí nudličky a vařili 4 minuty.
Do pánve jsme dali nakrájenou zeleninu a zvolna vařili další 3 minuty. Nakonec jsme přimíchali nasekanou bazalku, sójovou omáčku a cukr. Podávali jsme posypané lístky bazalky.


Recept: Kachní prsíčka s nudlemi
PRO 4 OSOBY:
400 g kachního masa (prsa)
270 g sezamových nudlí
50 ml oleje
3 jarní cibulky
1 čerstvý oloupaný ananas
2 řapíky naťového celeru
330 g směsi zeleniny - například: mrkve, papriky, fazolových klíčků
6 lžic švestkové omáčky (v kastrůlku jsme rozvařili s vodou švestková povidla)
POSTUP:Nudle jsme uvařili ve vroucí vodě. Vok (pánev se zakulaceným dnem) jsme rozpálili a za stálého míchání v něm restovali kousky kachního masa, až bylo křupavé.
Přebytečný tuk jsme slili, ve voku jsme ho ponechali asi dvě lžíce.
Potom jsme vsypali jarní cibulky, řapíkatý celer a směs smažili 2 minuty. Přidali jsme ananas, zeleninovou směs a znovu vše restovali.
Postupně jsme potom přidali kousky kachního masa, nudle, švestkovou omáčku. Směs jsme prohřáli a podávali.

Recept: Kachna ve švestkové omáčce
PRO 4 OSOBY:
4 kachní čtvrtky
1 najemno nakrájená velká cibule
500 g zralých, vypeckovaných a rozčtvrcených švestek
2 lžíce želé z červeného rybízu

WOK pánev a její výhody WOK pánev je široká a hluboká pánev, která slouží současně jako hrnec. K její propagaci v moderní kuchyni přispěli čínští kuchaři, kteří její použití rozšířili po celém světě.




Příprava pokrmů ve WOKu

Ve WOK pánvi dokážeme připravit jak tradiční asijské pokrmy, tak třeba i celé kuře. Je to vskutku univerzální kuchyňská nádoba. Použití a údržba WOK pánve - více než snadné.
Tepelná úprava pokrmů je rychlá a díky nepřilnavému povrchu se jídlo nepřipaluje a zachovává si vitamíny a cenné látky uložené v upravované zelenině. Mnozí z nás se bez tohoto šikovného pomocníka v kuchyni v dnešní době již neobejdou. Myslím, že tato zázračná, šikovná pánev je dnes již známa a neméně používána ve všech vyspělých státech světa. Kdo ji ještě nemá a hodlá si ji pořídit, jistě mi po jejím prvním použití dá za pravdu, že kdo ji pozná, už jinou nebude chtít.
Co lze ve WOK pánvi připravit

Hodí se k velmi rychlé úpravě masa či zeleniny, ale lze v ní překvapivě připravit i moučníky. Tato hluboká univerzální pánev slouží k vaření, dušení či smažení. Lze ji použít na přímém ohni, ale též na elektrickém či plynovém sporáku.
Používané materiály
Materiál, ze kterého se pánev WOK vyrábí, se různí. Tradiční a nejlépe cenově dostupné jsou vyrobeny z masivní černé oceli. Z dalších materiálů sloužících k výrobě této "kouzelné pánve" můžeme jmenovat například ušlechtilou ocel s teflonovým či jiným nepřilnavým povrchem. Klasický WOK je opatřen dvěma rukojetěmi. Menší pánve se pak vyrábí s jedním velkým madlem podobným tomu, jaké mají evropské pánve. Nezbytným doplňkem je poklice kulatá, případně půlkulatá mřížka na vaření pokrmů v páře nebo ohřívání.
Použití a údržba pánve WOK

Její zvláštní, kotlíkový tvar umožňuje přípravu většího množství surovin, na menším množství tuku. Při vaření, ale i jeho údržbě, se nesmí používat žádné kovové či ostré předměty. Takové předměty by mohly pánev poškrábat a tím by poničily její nepřilnavý povrch, tím by pánev přišla o svou hlavní funkci a byla by znehodnocena. Při údržbě použijeme jen malé množství jemného saponátu a horkou vodu. Rozhodně nepoužíváme prášek na nádobí nebo drátěnky. Nikdy WOK pánve nemyjeme v myčce, poškodili bychom tím jejich nepřilnavý povrch.
Zdravý způsob vaření Vaření ve WOK pánvi znamená použití mnohem menšího množství oleje, a tím je příprava pokrmů v něm mnohem zdravější. Pokrmy jsou nejen zdravé a zachovávají si i při tepelné úpravě většinu vitamínů, ale pokrmy jsou i velice chutné.
Zachování vitamínů ve WOKu -
K zachování vitamínů dochází díky použitému materiálu - pokrm nepřichytává. Výhodou je i velmi rychlá úprava. Zeleninové pokrmy se zpravidla připravují ve WOK pánvi do deseti minut.


Thajská polévka…Seznam ingrediencí: chilli papričky, citronová tráva, galanga (nebo zázvor), Tom Yam Pasta, citronová šťáva, rybí omáčka, žampiony, koriandr, cibule, rajče, krevety, kuřecí vývar

Postup přípravy: Do hrnce dáme kuřecí vývar. Když se začne vařit, postupně přidáváme všechny ingredience (žampiony, krevety, citronovou šťávu, tom yam pastu, galangu, chilli papričky, cibuli, koriandr, citronovou trávu, rybí omáčku a rajské) a necháme chvíli probublat.


Poznámka redakce - volili bychom jiný postup - všechny ingredience na rozpáleném oleji v pánvi vok krátce orestujeme (v pořadí - cibulka, koření a pasta, chilli, houby a zelenina, ostatní ingredience bez citronové šťávy) a pak zalijeme vývarem, přidáme citronovou štávu podle chuti, a necháme krátce povařit. Galanga - kořen asijské rostliny podobný zázvoru.


Kuře Ča-pa-kchuaj

Seznam ingrediencí:


1


kuře


1


cibule


3 lžíce


cherry


2 lžíce


polévkového koření


2 lžíce


sójové omáčky


1/2 lžičky


zázvoru





sůl





cukr





mouka





olej






Postup přípravy:
Kuře naporcujeme a porce kuřete marinujeme 2-3 hodiny ve směsi cherry, drobně nakrájené cibule, koření, sójové omáčky, zázvoru, soli a cukru. Před přípravou porce vyjmeme, obalíme v mouce a na rozpáleném oleji usmažíme.



Kuře po španělsku


Seznam ingrediencí:


1 balení


kuře


1 dcl


Rama Culinesse




1 stroužek


česneku





100 g


nakrájené cibule





1 lžička


soli





1 lžíce


cukru





1 lžíce


worčestru





1 lžíce


octa





1 šálek


kečupu Hellmann´s




1 šálek


vody








Postup přípravy:
Naporcované kuře vložíme do pekáče a potíráme omáčkou ze surovin, které jsme promíchali a 15 min. povařili.


Varianta - osmažit kousky kuřete a přidat ingredience k podušenému masíku v pánvi…



Asijské kuře na pánvi wok




Ingredience: 4 kuřecí řízky, 2 lžíce cukru, 2 pórky, 1 červená paprika, 2 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, 1 lžička zázvoru, 200 ml slepičího vývaru, 3 lžíce arašídů, 2 badyány, 2 lžíce rýžového vína, sůl, pepř





Postup přípravy: Omyté maso nakrájíme na nudličky široké asi 2 cm. Cukr se 4 lžícemi vody zkaramelizujeme v rozehřátém woku do světle hněda a karamelem maso potřeme. Pórek nakrájíme na kolečka, papriku na nudličky, česnek najemno posekáme. Ve woku rozehřejeme 2 lžíce oleje a maso na něm prudce opečeme. Vyjmeme a necháme v teple. Papriku opečeme na zbylém oleji asi 2 minuty, přidáme pórek, česnek a zázvor a vše krátce osmahneme. Poté přidáme maso, vývar, arašídy a badyán a za stálého míchání dusíme asi 5 minut. Badyán vyjmeme. Vše ochutíme vínem, osolíme a opepříme. Podáváme s rýží.

Počet porcí: 4









Čínské kuře
Čínské kuře : 1/2 kg kuřecích řízků, 1 malá konzerva hrášku, 1 malá konzerva kukuřice, olej na smažení. Marináda: 4 stroužky česneku, 2 vejce, 2 lžíce škrobové mouky, 1 lžička curry, 1 lžička soli, 1/2 lžičky chilli koření, 1 lžička sladké papriky, 1/2 lžičky bílého pepře, sojová omáčka, worchester. Maso nakrájíme na nudličky a dáme do připravené marinády. Necháme odležet 24 hod. Poté na rozpáleném oleji PRUDCE osmažíme na pánvy wok dozlatova - používáme dvourukou vidličku, aby se nám maso nespojilo. Na závěr přidáme k masu hrášek a kukuřici.
Příloha: orestované papriky - na oleji zprudka se solí a citronovou šťávou opečeme papriky různých barev pokrájené na větší kousky


Fazole se zeleninou
Fazole se zeleninou : 400 g hnědých uvařených fazolí, 8 stroužků česneku, 2 cibule červené, papriku zelenou, červenou a žlutou, 1 pórek, 30 g sušených čínských hub (v létě můžeme dát i čerstvé naše nebo pokud máme z mrazáku), 100 g řapíkatého celeru, 1 lžíce škrobové moučky, 100 ml bílého vína, 50 ml sojové omáčky, sůl, olej. Čínské houby si namočíme asi na 20 min. do studené vody a poté nakrájíme na kousky jako všechnu zeleninu. Na pánvi wok rozpálíme olej a postupně přidáváme cibuli, celer, česnek, papriky, houby a scezené fazole. Vše osmahneme. Nakonec ze zeleniny přidáme pórek, který už jen krátce povaříme. Smícháme víno se škrobovou moučkou a vlejeme do směsi - toto uděláme skutečně před koncem vaření, protože by nám stále houstlo dlouhým vařením.

Příloha: bílý chléb

Hovězí se zeleninou
Hovězí se zeleninou : 500 g zadního hovězího, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce rýžového vína nebo sherry, 2 lžíce škrobové moučky, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce nakrájeného čerstvého zázvoru, 1 llžička cukru, 1 lžička sezamového oleje, 2 větší cibule, 2 velké papriky, 1 větší pórek, 4 stroužky česneku, sůl. Maso nakrájíme na větší kousky a vložíme do mísy, přidáme sojovou omáčku, rýžové víno, škrobovou moučku, sezamový olej a důkladně promícháme. Na VELMI rozpálený olej opatrně vložíme maso, osmahneme a vyndáme z pánve wok a dáme na cedník okapat. Na zbylý výpek vložíme cibuli pokrájenou na nudličky, česnek na plátky a na kostičky nakrájený čerstvý zázvor. Vše lehce osmahneme, přidáme papriku pokrájenou na kostičky, pórek na nudličky a promícháme, zastřikneme zbylou marinádou, osolíme, pocukrujeme, vložíme zpět maso a vše promícháme.

Krůtí prsa s červenou řepou
Krůtí prsa s červenou řepou : 600 g krůtích prsou, 100 g bambusových výhonků, 50 ml sojové omáčky, 50 ml sherry, 1 lžíce škrobové moučky, papriku červenou a žlutou, čerstvý zázvor, sůl. Krůtí prsa odblaníme a nakrájíme na nudličky a naložíme společně se sojovou omáčkou, sherry, zázvorem, škrob. m. a solí. Necháme odležet alespoň 12 hod. Krůtí maso zprudka osmaž. ve WOKu na oleji, přidáme bambus. výhonky a papriku na nudličky. Příloha: řepné chipsy - 1 červená řepa střední velikosti, cukr, sůl, olej. - Řepu si nakrájíme na tenké plátky a dáváme na pánev s větším množstvím oleje smažit. Řepných chipsů dáváme tolik, aby se na pánvi nepřekrývalo a tudíž musíme opékat na vícekrát, protože se nám všechny porce na pánev nevejdou. Osmažíme do podoby chipsů, ale pozor, nesmíme spálit. Hotové mírně osolíme a ocukrujeme

Kuře s grilovanými paprikami
Kuře s grilovanými paprikami : 1 kg kuřecího masa - prsa, 3 větší barevné papriky, 5 stroužků česneku, 1 bílek, rýžové víno nebo sherry, 1 lžíce cukru, škrobová moučka, sůl, pepř, olej, 1/4 l kuřecího vývaru, kečup, sojová omáčka. Ogrilujeme papriky nad plamenem a vložíme do silonového sáčku, uzavřeme a necháme vychladnout. Poté papriky oloupeme a rozkrájíme na nudličky, pokapeme olejem, osolíme, opepříme, dáme uležet. Maso nakrájíme na akorát kostičky, promícháme s bílkem a škrobovou moučkou. Poté na rozpáleném oleji PRUDCE osmahneme na pánvi wok, vyjmeme a většinu oleje slijeme. Do zbytku oleje dáme česnek pokr. na plátky, osmahneme, přid. kuř. vývar, zastřikneme vínem nebo sherry, přid. soj. om., kečup a krátce provař. Přid. cukr, lehce zahustíme škrob.m. rozmíchanou ve vodě, promích., vlož. připr. papriky, po chvilce maso, zamích. a podáváme.

Příloha: skleněné nudle

Rizoto s kuřecím masem á la čína
Rizoto s kuřecím masem a' la čína : 300 g rýže, 200 g kuřecích prsou, 1 cibule, 1 paprika, 2 rajčata, 1 šálek hrášku, 2 šálky vývaru, rozmarýn, curry, sůl, bílý pepř, olej. Na pánev wok nalijeme olej,orestujeme jemně nasekanou cibuli s nakrájeným kuřecím masem. Přidáme nakrájené papriky, rajčata, hrášek, curry, rozmarýn, předvařenou rýži a vše zalijeme vývarem. Dochutíme solí a pepřem.

Příloha: salát z červeného zelí, cibule, papriky, pórku, bílého zelí - vše se nakrájí na jemné dlouhé nudličky a zalije zál. z hořčice, oleje, aromatického octa a bylinek

Směs 3 druhů masa nebo Maso tří barev
Směs 3 druhů masa nebo Maso tří barev : 3 druhy masa - vepř. pečeně, hovězí maso a kuř. prsa, žampiony, cibule červená a bílá, paprika červená, feferonka zelená, čer. zázvor, škrob. moučka, sojová omáíčka, kečup a olej na smažení. Nakrájíme maso na nudličky. Cibuli na 1/2 a potom přes na plátky. Žampiony na plátky a papriku na nudličky. Zázvor na jemné kostičky či proužky. Na hodně rozpáleném oleji ve WOKu opečeme maso, které jsme si předem promíchali se škrob. moučkou a přid. postupně zázvor, žampiony, cibuli, papriku a feferonku. Když je dobře orestované, přidáme lžíci kečupu, soj. omáčku a zastřikneme vodou.













 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karfigolka Karfigolka | E-mail | Web | 19. května 2015 v 11:51 | Reagovat

Úžasné, hned bych si dala. Kvalitní pánev je však pro přípravu jídla nezbytná https://www.dommo.cz/

2 CharlesRAM CharlesRAM | E-mail | Web | 23. září 2017 v 22:45 | Reagovat

<a href=https://www.viagrapascherfr.com/>Show more...</a>

3 RobertImpam RobertImpam | E-mail | Web | 2. prosince 2017 v 15:17 | Reagovat

Doctor Who is now considered a British Institute and has come a long way since it first aired on November 23rd 1963. The very first show saw the Doctor travel 100,00 years into the past to help some dim cavemen discover light. After 26 seasons and seven Doctors later the series came off our screens in 1989 much to the disappointment of the huge devoted fanbase. In 1996 an attempt was made to revive Doctor Who but it wasnt until June 2005 when it came back with a vengeance with Christopher Eccleston as the ninth Doctor that put the series back on the map as it were. It then went on for 5 years with David Tenant portraying the Doctor until 2010 when Matt Smith took over the role. Today it is still a great family show and has attracted many new fans.
<a href=https://www.cialissansordonnancefr24.com/cialis-5mg-prix/>https://www.cialissansordonnancefr24.com/cialis-5mg-prix/</a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama