Thajské recepty 2 ve Vok pánvi

31. března 2009 v 20:18 | *L* |  Receptury
Recept: Krůtí nudličky v kokosovém mléce PRO 4 OSOBY:


600 g krůtích prsou,1 červená paprika
250 g jarní cibulky,1 svazek bazalky
400 ml kokosového mléka
1 lžíce žluté karí pasty,2 lžíce sójové omáčky,1 lžíce cukru

POSTUP:Krůtí prsa jsme nejprve opláchli a osušili. Nakrájeli jsme je přes vlákna na tenké plátky a potom ještě na jemné nudličky.Papriku jsme opláchli, zbavili semen a nakrájeli na nudličky. Jarní cibulky jsme opláchli a nakrájeli na kolečka, lístky bazalky jsme otrhali a polovinu z nich nasekali najemno. Ve woku nebo v hlubší pánvi jsme uvedli do varu kokosové mléko a s karí pastou povařili asi minutu. Přidali jsme krůtí nudličky a vařili 4 minuty.
Do pánve jsme dali nakrájenou zeleninu a zvolna vařili další 3 minuty. Nakonec jsme přimíchali nasekanou bazalku, sójovou omáčku a cukr. Podávali jsme posypané lístky bazalky.


Recept: Kachní prsíčka s nudlemi
PRO 4 OSOBY:
400 g kachního masa (prsa)
270 g sezamových nudlí
50 ml oleje
3 jarní cibulky
1 čerstvý oloupaný ananas
2 řapíky naťového celeru
330 g směsi zeleniny - například: mrkve, papriky, fazolových klíčků
6 lžic švestkové omáčky (v kastrůlku jsme rozvařili s vodou švestková povidla)
POSTUP:Nudle jsme uvařili ve vroucí vodě. Vok (pánev se zakulaceným dnem) jsme rozpálili a za stálého míchání v něm restovali kousky kachního masa, až bylo křupavé.
Přebytečný tuk jsme slili, ve voku jsme ho ponechali asi dvě lžíce.
Potom jsme vsypali jarní cibulky, řapíkatý celer a směs smažili 2 minuty. Přidali jsme ananas, zeleninovou směs a znovu vše restovali.
Postupně jsme potom přidali kousky kachního masa, nudle, švestkovou omáčku. Směs jsme prohřáli a podávali.

Recept: Kachna ve švestkové omáčce
PRO 4 OSOBY:
4 kachní čtvrtky
1 najemno nakrájená velká cibule
500 g zralých, vypeckovaných a rozčtvrcených švestek
2 lžíce želé z červeného rybízu

WOK pánev a její výhody WOK pánev je široká a hluboká pánev, která slouží současně jako hrnec. K její propagaci v moderní kuchyni přispěli čínští kuchaři, kteří její použití rozšířili po celém světě.




Příprava pokrmů ve WOKu

Ve WOK pánvi dokážeme připravit jak tradiční asijské pokrmy, tak třeba i celé kuře. Je to vskutku univerzální kuchyňská nádoba. Použití a údržba WOK pánve - více než snadné.
Tepelná úprava pokrmů je rychlá a díky nepřilnavému povrchu se jídlo nepřipaluje a zachovává si vitamíny a cenné látky uložené v upravované zelenině. Mnozí z nás se bez tohoto šikovného pomocníka v kuchyni v dnešní době již neobejdou. Myslím, že tato zázračná, šikovná pánev je dnes již známa a neméně používána ve všech vyspělých státech světa. Kdo ji ještě nemá a hodlá si ji pořídit, jistě mi po jejím prvním použití dá za pravdu, že kdo ji pozná, už jinou nebude chtít.
Co lze ve WOK pánvi připravit

Hodí se k velmi rychlé úpravě masa či zeleniny, ale lze v ní překvapivě připravit i moučníky. Tato hluboká univerzální pánev slouží k vaření, dušení či smažení. Lze ji použít na přímém ohni, ale též na elektrickém či plynovém sporáku.
Používané materiály
Materiál, ze kterého se pánev WOK vyrábí, se různí. Tradiční a nejlépe cenově dostupné jsou vyrobeny z masivní černé oceli. Z dalších materiálů sloužících k výrobě této "kouzelné pánve" můžeme jmenovat například ušlechtilou ocel s teflonovým či jiným nepřilnavým povrchem. Klasický WOK je opatřen dvěma rukojetěmi. Menší pánve se pak vyrábí s jedním velkým madlem podobným tomu, jaké mají evropské pánve. Nezbytným doplňkem je poklice kulatá, případně půlkulatá mřížka na vaření pokrmů v páře nebo ohřívání.
Použití a údržba pánve WOK

Její zvláštní, kotlíkový tvar umožňuje přípravu většího množství surovin, na menším množství tuku. Při vaření, ale i jeho údržbě, se nesmí používat žádné kovové či ostré předměty. Takové předměty by mohly pánev poškrábat a tím by poničily její nepřilnavý povrch, tím by pánev přišla o svou hlavní funkci a byla by znehodnocena. Při údržbě použijeme jen malé množství jemného saponátu a horkou vodu. Rozhodně nepoužíváme prášek na nádobí nebo drátěnky. Nikdy WOK pánve nemyjeme v myčce, poškodili bychom tím jejich nepřilnavý povrch.
Zdravý způsob vaření Vaření ve WOK pánvi znamená použití mnohem menšího množství oleje, a tím je příprava pokrmů v něm mnohem zdravější. Pokrmy jsou nejen zdravé a zachovávají si i při tepelné úpravě většinu vitamínů, ale pokrmy jsou i velice chutné.
Zachování vitamínů ve WOKu -
K zachování vitamínů dochází díky použitému materiálu - pokrm nepřichytává. Výhodou je i velmi rychlá úprava. Zeleninové pokrmy se zpravidla připravují ve WOK pánvi do deseti minut.


Thajská polévka…Seznam ingrediencí: chilli papričky, citronová tráva, galanga (nebo zázvor), Tom Yam Pasta, citronová šťáva, rybí omáčka, žampiony, koriandr, cibule, rajče, krevety, kuřecí vývar

Postup přípravy: Do hrnce dáme kuřecí vývar. Když se začne vařit, postupně přidáváme všechny ingredience (žampiony, krevety, citronovou šťávu, tom yam pastu, galangu, chilli papričky, cibuli, koriandr, citronovou trávu, rybí omáčku a rajské) a necháme chvíli probublat.


Poznámka redakce - volili bychom jiný postup - všechny ingredience na rozpáleném oleji v pánvi vok krátce orestujeme (v pořadí - cibulka, koření a pasta, chilli, houby a zelenina, ostatní ingredience bez citronové šťávy) a pak zalijeme vývarem, přidáme citronovou štávu podle chuti, a necháme krátce povařit. Galanga - kořen asijské rostliny podobný zázvoru.


Kuře Ča-pa-kchuaj

Seznam ingrediencí:


1


kuře


1


cibule


3 lžíce


cherry


2 lžíce


polévkového koření


2 lžíce


sójové omáčky


1/2 lžičky


zázvoru





sůl





cukr





mouka





olej






Postup přípravy:
Kuře naporcujeme a porce kuřete marinujeme 2-3 hodiny ve směsi cherry, drobně nakrájené cibule, koření, sójové omáčky, zázvoru, soli a cukru. Před přípravou porce vyjmeme, obalíme v mouce a na rozpáleném oleji usmažíme.



Kuře po španělsku


Seznam ingrediencí:


1 balení


kuře


1 dcl


Rama Culinesse




1 stroužek


česneku





100 g


nakrájené cibule





1 lžička


soli





1 lžíce


cukru





1 lžíce


worčestru





1 lžíce


octa





1 šálek


kečupu Hellmann´s




1 šálek


vody








Postup přípravy:
Naporcované kuře vložíme do pekáče a potíráme omáčkou ze surovin, které jsme promíchali a 15 min. povařili.


Varianta - osmažit kousky kuřete a přidat ingredience k podušenému masíku v pánvi…



Asijské kuře na pánvi wok




Ingredience: 4 kuřecí řízky, 2 lžíce cukru, 2 pórky, 1 červená paprika, 2 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, 1 lžička zázvoru, 200 ml slepičího vývaru, 3 lžíce arašídů, 2 badyány, 2 lžíce rýžového vína, sůl, pepř





Postup přípravy: Omyté maso nakrájíme na nudličky široké asi 2 cm. Cukr se 4 lžícemi vody zkaramelizujeme v rozehřátém woku do světle hněda a karamelem maso potřeme. Pórek nakrájíme na kolečka, papriku na nudličky, česnek najemno posekáme. Ve woku rozehřejeme 2 lžíce oleje a maso na něm prudce opečeme. Vyjmeme a necháme v teple. Papriku opečeme na zbylém oleji asi 2 minuty, přidáme pórek, česnek a zázvor a vše krátce osmahneme. Poté přidáme maso, vývar, arašídy a badyán a za stálého míchání dusíme asi 5 minut. Badyán vyjmeme. Vše ochutíme vínem, osolíme a opepříme. Podáváme s rýží.

Počet porcí: 4









Čínské kuře
Čínské kuře : 1/2 kg kuřecích řízků, 1 malá konzerva hrášku, 1 malá konzerva kukuřice, olej na smažení. Marináda: 4 stroužky česneku, 2 vejce, 2 lžíce škrobové mouky, 1 lžička curry, 1 lžička soli, 1/2 lžičky chilli koření, 1 lžička sladké papriky, 1/2 lžičky bílého pepře, sojová omáčka, worchester. Maso nakrájíme na nudličky a dáme do připravené marinády. Necháme odležet 24 hod. Poté na rozpáleném oleji PRUDCE osmažíme na pánvy wok dozlatova - používáme dvourukou vidličku, aby se nám maso nespojilo. Na závěr přidáme k masu hrášek a kukuřici.
Příloha: orestované papriky - na oleji zprudka se solí a citronovou šťávou opečeme papriky různých barev pokrájené na větší kousky


Fazole se zeleninou
Fazole se zeleninou : 400 g hnědých uvařených fazolí, 8 stroužků česneku, 2 cibule červené, papriku zelenou, červenou a žlutou, 1 pórek, 30 g sušených čínských hub (v létě můžeme dát i čerstvé naše nebo pokud máme z mrazáku), 100 g řapíkatého celeru, 1 lžíce škrobové moučky, 100 ml bílého vína, 50 ml sojové omáčky, sůl, olej. Čínské houby si namočíme asi na 20 min. do studené vody a poté nakrájíme na kousky jako všechnu zeleninu. Na pánvi wok rozpálíme olej a postupně přidáváme cibuli, celer, česnek, papriky, houby a scezené fazole. Vše osmahneme. Nakonec ze zeleniny přidáme pórek, který už jen krátce povaříme. Smícháme víno se škrobovou moučkou a vlejeme do směsi - toto uděláme skutečně před koncem vaření, protože by nám stále houstlo dlouhým vařením.

Příloha: bílý chléb

Hovězí se zeleninou
Hovězí se zeleninou : 500 g zadního hovězího, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce rýžového vína nebo sherry, 2 lžíce škrobové moučky, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce nakrájeného čerstvého zázvoru, 1 llžička cukru, 1 lžička sezamového oleje, 2 větší cibule, 2 velké papriky, 1 větší pórek, 4 stroužky česneku, sůl. Maso nakrájíme na větší kousky a vložíme do mísy, přidáme sojovou omáčku, rýžové víno, škrobovou moučku, sezamový olej a důkladně promícháme. Na VELMI rozpálený olej opatrně vložíme maso, osmahneme a vyndáme z pánve wok a dáme na cedník okapat. Na zbylý výpek vložíme cibuli pokrájenou na nudličky, česnek na plátky a na kostičky nakrájený čerstvý zázvor. Vše lehce osmahneme, přidáme papriku pokrájenou na kostičky, pórek na nudličky a promícháme, zastřikneme zbylou marinádou, osolíme, pocukrujeme, vložíme zpět maso a vše promícháme.

Krůtí prsa s červenou řepou
Krůtí prsa s červenou řepou : 600 g krůtích prsou, 100 g bambusových výhonků, 50 ml sojové omáčky, 50 ml sherry, 1 lžíce škrobové moučky, papriku červenou a žlutou, čerstvý zázvor, sůl. Krůtí prsa odblaníme a nakrájíme na nudličky a naložíme společně se sojovou omáčkou, sherry, zázvorem, škrob. m. a solí. Necháme odležet alespoň 12 hod. Krůtí maso zprudka osmaž. ve WOKu na oleji, přidáme bambus. výhonky a papriku na nudličky. Příloha: řepné chipsy - 1 červená řepa střední velikosti, cukr, sůl, olej. - Řepu si nakrájíme na tenké plátky a dáváme na pánev s větším množstvím oleje smažit. Řepných chipsů dáváme tolik, aby se na pánvi nepřekrývalo a tudíž musíme opékat na vícekrát, protože se nám všechny porce na pánev nevejdou. Osmažíme do podoby chipsů, ale pozor, nesmíme spálit. Hotové mírně osolíme a ocukrujeme

Kuře s grilovanými paprikami
Kuře s grilovanými paprikami : 1 kg kuřecího masa - prsa, 3 větší barevné papriky, 5 stroužků česneku, 1 bílek, rýžové víno nebo sherry, 1 lžíce cukru, škrobová moučka, sůl, pepř, olej, 1/4 l kuřecího vývaru, kečup, sojová omáčka. Ogrilujeme papriky nad plamenem a vložíme do silonového sáčku, uzavřeme a necháme vychladnout. Poté papriky oloupeme a rozkrájíme na nudličky, pokapeme olejem, osolíme, opepříme, dáme uležet. Maso nakrájíme na akorát kostičky, promícháme s bílkem a škrobovou moučkou. Poté na rozpáleném oleji PRUDCE osmahneme na pánvi wok, vyjmeme a většinu oleje slijeme. Do zbytku oleje dáme česnek pokr. na plátky, osmahneme, přid. kuř. vývar, zastřikneme vínem nebo sherry, přid. soj. om., kečup a krátce provař. Přid. cukr, lehce zahustíme škrob.m. rozmíchanou ve vodě, promích., vlož. připr. papriky, po chvilce maso, zamích. a podáváme.

Příloha: skleněné nudle

Rizoto s kuřecím masem á la čína
Rizoto s kuřecím masem a' la čína : 300 g rýže, 200 g kuřecích prsou, 1 cibule, 1 paprika, 2 rajčata, 1 šálek hrášku, 2 šálky vývaru, rozmarýn, curry, sůl, bílý pepř, olej. Na pánev wok nalijeme olej,orestujeme jemně nasekanou cibuli s nakrájeným kuřecím masem. Přidáme nakrájené papriky, rajčata, hrášek, curry, rozmarýn, předvařenou rýži a vše zalijeme vývarem. Dochutíme solí a pepřem.

Příloha: salát z červeného zelí, cibule, papriky, pórku, bílého zelí - vše se nakrájí na jemné dlouhé nudličky a zalije zál. z hořčice, oleje, aromatického octa a bylinek

Směs 3 druhů masa nebo Maso tří barev
Směs 3 druhů masa nebo Maso tří barev : 3 druhy masa - vepř. pečeně, hovězí maso a kuř. prsa, žampiony, cibule červená a bílá, paprika červená, feferonka zelená, čer. zázvor, škrob. moučka, sojová omáíčka, kečup a olej na smažení. Nakrájíme maso na nudličky. Cibuli na 1/2 a potom přes na plátky. Žampiony na plátky a papriku na nudličky. Zázvor na jemné kostičky či proužky. Na hodně rozpáleném oleji ve WOKu opečeme maso, které jsme si předem promíchali se škrob. moučkou a přid. postupně zázvor, žampiony, cibuli, papriku a feferonku. Když je dobře orestované, přidáme lžíci kečupu, soj. omáčku a zastřikneme vodou.













 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karfigolka Karfigolka | E-mail | Web | 19. května 2015 v 11:51 | Reagovat

Úžasné, hned bych si dala. Kvalitní pánev je však pro přípravu jídla nezbytná https://www.dommo.cz/

2 CharlesRAM CharlesRAM | E-mail | Web | 23. září 2017 v 22:45 | Reagovat

<a href=https://www.viagrapascherfr.com/>Show more...</a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama