Tibetská jídla

31. března 2009 v 19:57 | *L* |  Receptury
Tibetská jídla
Momo, taštičky vařené v páře
Počet porcí: 4 - 6
Doba přípravy: 40 minut
Přísady:
· 3 střední jemně nakrájené cibule
· 2 polévkové lžíce oleje
· 1 polévková lžíce soli
· 1 kávová lžička sezamového oleje
· 900 g mletého jehněčího nebo hovězího masa
· 3 šálky polohrubé mouky
· 1 kávová lžička čerstvě umletého zázvoru a česneku
· 1/2 kávové lžičky mletého kmínu
· 2 polévkové lžíce sojové omáčky
· 3 šálky mouky s přísadou kypřícího prášku
· studená voda
Návod:
1. Promíchejte oba druhy mouky a postupně přidávejte vodu.
2. Asi 4-5 minut zadělávejte těsto.
3. Nechte těsto nějakou dobu odstát v pokojové teplotě.
4. K mletému masu přidejte horkou vodu, nakrájenou cibuli, olej, sůl a koření; dobře promíchejte.
5. Z těsta vyválejte co nejtenčí placku (na dobře pomoučeném válu) a vykrájejte kolečka o průměru přibližně 10 cm.
6. Na dně pařáku nechte vařit vodu.
7. Na každé kolečko vložte lžičku masové směsi a v polovině jej přehněte (jako cornwalské pirohy); okraje pevně přitiskněte.
8. Pařák namažte olejem a do oleje namočte i každé momo.
9. Naklaďte momo do pařáku tak, aby se vzájemně nedotýkaly.
10. Zakryjte pařák přiléhající pokličkou a vařte v páře asi 15-20 minut.
11. Podávejte horké s čili omáčkou.
Tento recept je převzatý z časopisu Tibetské listy č. 4 - léto 1999.

Tibetská bramborová polévka
Počet porcí: 8
Přísady:
· 1 šálek másla
· 1 polévková lžíce drobně rozsekaného kořene zázvoru
· 1 polévková lžíce drobně rozsekaného česneku
· 1 šálek na kostičky nakrájené červené cibule
· 1/2 kávové lžičky kurkumy
· 1/2 kávové lžičky mletého čili
· 1/2 kávové lžičky kopan masaly
· 3 šálky bramborové kaše
· 4 šálky vody
· 1 šálek na kostičky rozkrájeného toufu
· 1 šálek nadrobno nakrájených listů špenátu
· 1 1/2 kávové lžičky bílého octa
· 1 polévková lžíce sojové omáčky
· 2 kávové lžičky soli
· 1/2 kávové lžičky černého pepře
· 2 polévkové lžíce nadrobno nakrájené zelené cibule
· 2 polévkové lžíce nadrobno nakrájené koriandrové natě
Návod:
1. Ve velké pánvi či v kotlíku rozehřejte na středním ohni máslo.
2. Přidejte zázvor, česnek a cibuli a 30-60 vteřin za stálého míchání smažte.
3. Přidejte kurkumu, mleté čili a masalu. Dalších 30 vteřin smažte a stále míchejte.
4. Přidejte brambory a zamíchejte. 3 minuty vařte a míchejte.
5. Postupně přidávejte po jednom šálku vodu a stále míchejte kovovou metličkou, aby se netvořily žmolky.
6. Míchejte dokud směs nebude hladká.
7. Přidejte toufu a špenát. Dobře zamíchejte a přiveďte k varu.
8. Přidejte ocet, sojovou omáčku, sůl a pepř. Nechejte 5 minut mírně vařit. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte vodu.
9. Přidejte zelenou cibuli a koriandrovou nať a dobře zamíchejte.
Kopan masala
Přísady:
· 1/3 šálku koriandru
· 1/4 šálku kmínu
· 10 oloupaných tobolek černého kardamomu
· 15 oloupaných tobolek zeleného kardamomu
· 25 hřebíčků
· 2 rozlámané větvičky skořice
· 1 kávová lžička celého pepře
· 1/4 kávové lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
Návod:
1. V hmoždíři, mlýnku na kávu nebo mixeru jemně, ne však na prášek, rozemelte dohromady koriandr, kmín, černý a zelený kardamom, hřebíček, skořici, pepř a muškátový oříšek.
2. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.
Tento recept je převzatý z časopisu Tibetské listy č. 8 - léto 2000.


Šabaleg, masové taštičky
Počet porcí: 4 - 5
Doba přípravy: 40 minut
Přísady:
· 3 střední jemně nakrájené cibule
· 2 polévkové lžíce oleje
· 1 polévková lžíce soli
· 1 kávová lžička sezamového oleje
· 900 g mletého jehněčího nebo hovězího
· studená voda
· 1 kávová lžička čerstvě umletého zázvoru a česneku
· 1/2 kávové lžičky mletého kmínu
· 2 polévkové lžíce sojové omáčky
· 2 polévkové lžíce horké vody
· 6 šálků mouky s přísadou kypřícího prášku
Příprava:
1. Do mouky postupně přidávejte studenou vodu
2. 4-5 minut zadělávejte těsto.
3. Nechte těsto chvíli odstát v pokojové teplotě.
Návod:
1. K mletému masu přidejte horkou vodu, nakrájenou cibuli, olej, sůl a koření; dobře promíchejte.
2. Z těsta vyválejte co nejtenčí placku (na dobře pomoučeném válu) a vykrájejte kolečka o průměru 10 cm.
3. Na každé kolečko vložte dvě lžičky masové směsi a trochu ji smáčkněte.
4. Druhé kolečko položte navrch a okraje pevně přimáčkněte.
5. Smažte taštičky ponořené ve středně rozpáleném oleji (vždy jen několik najednou).
6. Nechte důkladně okapat v cedníku.
7. Taštičky lze smažit i na malém množství oleje (nejdřív ale osmažte maso a cibuli).
8. Podávejte horké s čili omáčkou.

Zapečená vegetariánská směs
Počet porcí: 4
Přísady:
· 1 kávová lžička oleje
· 120 gramů pohanky
· 120 gramů na kostičky nakrájené cibule
· 240 gramů nadrobno nakrájených hub
· 1,5 decilitru červeného vína
· 1,5 decilitru bujónu
· 120 gramů vlašských ořechů
· 240 gramů špenátu
· 1 kávová lžička rozmarýnu
· 1 kávová lžička šalvěje
· sůl a pepř
Návod:
1. Předehřejte troubu na 190 stupňů.
2. Zahřejte olej na pekáči a 2-3 minuty smažte pohanku. Přidejte cibuli a houby a několik dalších minut nechejte péct. Přilijte víno a bujón a přiveďte k varu. Zmírněte plamen a 20 minut vařte. Je-li třeba, přilijte více bujónu.
3. Jemně namelte ořechy. Opláchněte špenát a nechejte 6 minut dusit. Sceďte přebytečnou šťávu a nadrobno nasekejte.
4. Až bude pohanka uvařená, odstavte pekáč z ohně a nechejte ji trochu vychladnout. Přimíchejte vlašské ořechy a špenát. Přidejte koření a dobře promíchejte. Okořeňte podle chuti.
5. Vymažte pečící formu a směs do ní natlačte. Pečte 50-60 minut, dokud není povrch tmavě hnědý a na dotek pevný. Nechejte 10 minut stát a vyklopte na talíř. Podávejte s opečenou přílohovou zeleninou.
Tento recept je převzatý z časopisu Tibetské listy č. 7 - jaro 2000.

Thänthug, nudlová polévka
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 25 minut
Poznámka: vegetariáni si mohou uvařit thänthug bez masa podle stejného receptu
Přísady:
· 1 malá cibule
· 1 malý kousek zázvoru
· 1 malý kousek mouli
· 200 g jehněčího nebo hovězího masa
· 60 g polohrubé mouky
· 3 stroužky česneku
· 1 kávová lžička soli
· špenát (mražený nebo čerstvý)
· 1 polévková lžíce sojové omáčky
· 1 polévková lžíce oleje
Příprava:
1. Zadělejte na těsto z polohrubé mouky; používejte pouze studenou vodu. Přikryjte a nechte odstát.
2. Listy čerstvého špenátu omyjte a nasekejte na větší kousky. Pokud používáte mražený špenát, úplně jej rozmražte. Množství záleží na osobní chuti.
3. Nakrájejte cibuli, česnek a zázvor.
4. Maso nakrájejte na proužky a rozřežte na tenké kousky.
Návod:
1. Na hluboké pánvi osmažte cibuli, česnek a zázvor.
2. Přidejte maso a sojovou omáčku. Dobře promíchejte.
3. Přidejte litr studené vody.
4. Zatímco se bude vařit voda, vyválejte těsto do tvaru velké a tenké placky.
5. Nakrájejte těsto na proužky o síle 5 cm.
6. Proužky natrhejte na malé kousky a hned je hoďte do vroucí vody. Vařte 5 minut.
7. Nakonec přidejte špenát a koření podle chuti. Několik minut vařte na mírném ohni.
8. Podávejte horké.
Tento recept je převzatý z časopisu Tibetské listy č. 6 - zima 1999.


Šamdag, tibetské karí
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 30 minut
Přísady:
· 1 malá cibule
· 1 malý kousek zázvoru
· 1 rajče
· 1 kávová lžička mleté kurkumy
· 400 g jehněčího nebo hovězího masa
· sezamový olej
· 3 stroužky česneku
· 1 kávová lžička soli
· 2 velké brambory
· 1 malý balíček celozrných vlasových nudlí
· 1 hrst mořských řas
Příprava:
1. Namočte celozrnné vlasové nudle a mořské řasy do studené vody a nechte 10 minut stát.
2. Oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky.
3. Rozkrájejte maso na kostičky. Vegetariáni mohou místo masa použít toufu.
4. Nakonec nakrájejte cibuli, česnek a zázvor.
Návod:
1. Na hluboké pánvi osmažte cibuli, česnek a zázvor.
2. Přidejte kurkumu, sůl a sezamový olej. Dobře promíchejte.
3. Přidejte nakrájené maso a brambory. Dobře promíchejte.
4. Přidejte půl litru studené vody a vařte 20 minut (plyn na stupni 4).
5. Až budou maso a brambory uvařeny, vezměte vlasové nudle, nakrájejte na drobné kousky, propláchněte mořské řasy a přidejte je do karí.
6. Vařte dalších 5 minut.
7. Na závěr okořeňte podle chuti a přidejte rajče.
8. Podávejte horké s vařenou rýží.
Tento recept je převzatý z časopisu Tibetské listy č. 5 - podzim 1999.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Anonym. Anonym. | 4. září 2013 v 14:04 | Reagovat

Krásně okopírováno. gratuluji.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama