Vánoční štola

31. března 2009 v 21:13 | *L* |  Receptury
Jak upéct vánoční štolu?
Ingredience:
Kvásek:100 ml vlažného mléka
50 g droždí
1 lžíce krupicového cukru
1 lžíce polohrubé mouky
Těsto:500 g polohrubé mouky
150 ml vlažného mléka
3 žloutky
180 g másla
70 g krupicového cukru
50 g moučkového cukru
1 malý pytlík vanilkového cukru
2 lžíce rumu
muškátový květ
nastrouhaná citrónová kůra
100 g opláchnutých rozinek
100 g oloupaných a nakrájených mandlí
50 g kandovaného ovoce
Postup:
1. Nejprve zaděláme kvásek - v mléce rozmícháme droždí, cukr a mouku a necháme vykynout.
2. Pokračujeme vypracováním samotného těsta - do mísy nasypeme mouku, přidáme kvásek a v mléce rozšlehané žloutky, změklé máslo, krupicový, moučkový i vanilkový cukr, rum, muškátový květ a citrónovou kůru. Těsto propracujeme a necháme asi hodinu kynout.
3. Poté do těsta rozinky, mandle a kandované ovoce. Necháme ještě asi 30 minut kynout.
4. Typický tvar štoly vytvoříme tak, že těsto vyválíme na pomoučeném vále do tvaru obdélníku, třetinu těsta přehneme na druhou třetinu a na ně přeložíme zbytek těsta. Hřbetem ruky nebo válečkem na nudle potom uděláme uprostřed těsta žlábek. Na plechu necháme štolu ještě krátce kynout.
5. Aby se nám štola při pečení "nerozjela", uděláme z alobalu dlouhý pruh a obtočíme ho kolem štoly.
6. Horkou štolu potřeme rozehřátým máslem a bohatě ji pocukrujeme moučkovým cukrem. Vychladlou štolu vložíme do mikrotenového sáčku a necháme uležet v chladu.

Rybí polévka na štědrovečerní tabuli
Ingredience:
hlava z kapra
mlíčí nebo jikry
mrkev
petržel
kousek celeru
malá cibule
máslo
hladká mouka
sůl a pepř
muškátový oříšek
houska na osmažení, 1,5 l vody

Postup:
1. Hlavu z kapra dobře opláchneme a dáme vařit s kouskem oloupané cibule a petrželí do 1,5 l vody. Osolíme a zakryjeme pokličkou.
2. Na másle na pánvi osmahneme očištěnou, nahrubo nastrouhanou zeleninu.
3. Když je maso měkké, vývar z ryby scedíme, přidáme do něj zeleninu a nakrájené mlíčí nebo jikry. Vaříme přikryté do změknutí zeleniny a mlíčí či jiker.
4. Okořeníme, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Zahustíme jíškou z másla a hladké mouky.
Tip: Podáváme s osmaženou houskou.
Vyměňte vaječňák za karamelák!
Doba přípravy: 0,5 hodiny
Doba vaření: 2 hodiny
Ingredience na litr likéru:
0,5 litru Rumu neboli Tuzemáku
2 sladká kondenzovaná mléka Tatra
1 kelímek sladké smetany
Postup:
1. Dvě plechovky Tatra mléka ponoříme do hrnce s vodou. Ve vodní lázni necháme plechovky vařit dvě hodiny.
2. Po uvaření vyjmeme plechovky a necháme vychladnout. Rozhodně neotevírejte horké!
3. Zkaramelizovanou směs Tatra mléka smícháme s Rumem a deset minut šleháme.
4. Na závěr do ušlehané směsi vmícháme sladkou smetanu.
5. Dva nadbytečné decilitry rovnou ochutnáme, zbylý litr likéru nalejeme do dvou půllitrových lahví a dáme vychladit.
Náš tip: Místo rumu je možné použít dražší alkohol, například whisky.


Staročeské medové perníčky
Ingredience:
Těsto:
250 g medu
120 g cukru krystal
1/8 litru vody
500 g hladké mouky
1 vejce
70 g moučkového cukru
1 lžička skořice
3 zrnka hřebíčku
2 zrnka nového koření
1/2 lžičky anýzu, rozdrceného a přesetého
1 lžička jedlé sody
Bílková poleva:
140 g dvakrát přesetého jemného moučkového cukru
1 bílek
1 lžička rumu
Postup:
1. Med svaříme s krystalovým cukrem a vodou a necháme vychladnout.
2. Za stálého míchání postupně přidáváme hladkou mouku, vejce, moučkový cukr, skořici, hřebíček, nové koření a anýz. Nakonec přidáme lžičku sody.
3. Připravenou hmotu zpracujeme dohladka a necháme odležet přes noc. Druhý den vyválíme placku, z níž vykrájíme tvary, které klademe na tukem pomazaný plech. Potřeme vlažnou vodou a dáme péct.
4. Upečené perníčky potřeme vajíčkem s trochou mléka, aby dostaly lesk, ale už nepečeme.
5. Ušleháme ingredience na polevu a zdobíme vychladlé perníčky bílkovou polevou.
Tip: Bílkovou polevu lze různě obarvit cukrářskou barvou.

kromě srdečného přání šťastně prožitých svátků vánočních, mám pro vás i něco k Novému roku, do kterého vám přeji jen to nej… Ono NĚCO je něco na zub. Prostě jeden speciální recept, který při troše snažení zvládne úplně každý. I ten, kdo připálí vajíčka a vodu na čaj.
V kuchařce je psáno, že:
Vezmeme 12 měsíců, které je nutno předem očistit od veškeré zlomyslnosti, chamtivosti a nenávisti.
Každý měsíc rozkrojíme min. na 28 dnů, nejvíce však na 31, tím pádem nám nakrájené kousky vystačí na celý rok.
Poté se každý den upraví tak, že se přidá:
- 7 hrstí zdraví
- 1 porce důvěry
- 1 odměrka poctivé práce
- 2 dávky dobré nálady
- 3 vrchovaté lžíce optimismu
- 1 čajová lžíce snášenlivosti
- 1 zrnko trpělivosti a špetka taktu
To vše se bohatě zalije láskou a ozdobí kytičkou pozornosti. Nyní je pokrm hotov a můžeme jej podávat s milým úsměvem a dobrým přátelským slovem.
Dobrou chuť
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama