Prosinec 2010

Novoroční pečené jablko

31. prosince 2010 v 12:33 | *L* |  Receptury

Novoroční pečené jablko

Staročeské dobroty opět přicházejí do módy. Zejména šéfkuchaři luxusních hotelů se znovu rádi vracejí o staletí zpátky a čerpají inspiraci v receptech našich prababiček.
A tak přichází znovu do labužnické módy i tradiční pečené jablko. Není divu - je to pochoutka zdravá, chutná a navíc nádherně vonící. Recept, který vám nabízíme, pochází z knihy od kuchařky slavné a renomované: Magdaleny Dobromily Rettigové.
Suroviny

www.recipetips.com

Pečená jablka

  • 2 pěkná červená jablka
  • 1 vrchovatá lžička meruňkového džemu
  • 1 fík
  • 1 lžíce drobně rozsekaných vlašských ořechů
Postup
Začneme tím, že fík den předem namočíme do vína. Poté ho nadrobno rozkrájíme. Z jablek opatrně odkrojíme vršek a vzniklým otvorem odstraníme jádřinec. Meruňkový džem promícháme s pokrájeným fíkem a oříšky a směsí naplníme vykrojený střed jablek. Přikryjeme zpět odkrojený vršek a v předehřáté troubě pečeme asi 30 minut. Pokud chceme servírovat zákusek barevnější, můžeme použít kromě červeného i "zlaté" jablko. To ovšem plníme džemem borůvkovým.

zdroj: www.pecenijeradost.cz


sondy

24. prosince 2010 v 12:22 | *L* |  orálové útesy...

Sondy I.

Sonda - Terapeutická intervence, kterou terapeut používá, když je klient ve stavu vnitřní pozornosti. (Do tohoto stavu se dostává pomocí buď čistěním prostoru nebo zesílením signálu, pomocí focusingu atd). Klient nevnímá mozkem, ale tělem. Hledá se, co je za tělesnými pocity - snaha o uchopení pocitu v břichu nebo-li procítěného smyslu (felt sense). Po vyčištění prostoru např. masáží, disidentifikací, medůzou atd. sondy zkoumají obsahy z nevědomí. Hledá se, co by mohlo být odpovědí na to, co říká terapeut. Pokud je klient schopný najít vnitřní odpovědi, tak může tyto odpovědi vynést z nevědomí.
Sonda je pozitivní ujištění. Může být neverbální (dotyk) nebo verbální. Tyto sondy nemá smysl používat pokud je klient v normálním stavu vědomí. V okamžiku, kdy se pomocí sond nevědomý materiál objeví, tak ho terapeut pozoruje. Vede to k léčivému účinku.
Sonda oslovuje zraněné dítě. Dává to, co dítě nemělo v dětství. (Paralela s lékařstvím - sondou se krmí lidé, kteří nejsou schopni přijímat potravu.)
Sondy jsou podstatnou částí Hakomi terapie, autor Ron Kurz.

Jak sondy používat

  1. Verbální sondy = základní věta, ujištění, kterému rozumí i malé dítě, jednoduché, jasné
  2. Neverbální sondy - jemný dotyk
Verbální sonda
ŘÍCT SROZUMITELNĚ A VELMI POMALU
Struktura
oslovit jménem - delší pauza - co se dějě v tobě, když řeknu/ slyšíš - delší pauza - sonda - dát čas, aby klient šel do focusu
neverbální
např Markéto - pauza- cose (v tobě) děje - pauza - když cítíš tento dotek (velmi pomalu)
Odpověď na sondu
  • na verbální - často tělesný pocit (svírá se mi srdce, napětí v nohou..) s tím se pak dále pracuje
  • na neverbální - vzpomínky, obrazy, myšlenky (takhle mne držela babička…)
Řeč
  • pomalá
  • pečlivá
  • pozorná
Nesmí to být otázka! Tón musí být neutrální.
Oslovení +
co se s tebou děje, když ti řeknu
co prožíváš, když slyšíš větu
jaké to pro tebe je, když ti řeknu
NIKDY NE ALE
co cítíš co se děje
co myslíš co prožíváš
Sonda musí být POZITIVNÍ !
Sytící, posilující, vyživující
Je dobré zkusit vyvinout sondu s klientem. (Klient si řekne, co potřebuje.)
NIKDY nepoužívat slovo JÁ (NE - Mirku, já tě mám ráda - toto je pozvánka do přenosu a protipřenosu, do osobního vztahu mezi klientem a terapeutem) ALE (Mirku, jsi cenný člověk, všichni tě mají rádi…)
(Sondy lze použít také u dětí, když spí)
SONDY lze používat podle charakterovým strukturám (W. Reich), ale každý je směsí, takže je dobré používat je podle tématu, které zrovna potřebuje - Martin Siems.

TÉMA 1: EXISTENCE

Otázka jistoty a pocitu - jsem vítán na tomto světě?
Pavlo - co se s tebou děje - když ti řeknu -
  • jsi tady vítána
  • těšíme se, že jsi tady (na tomto světě)
  • je dobře, že jsi tady s námi
  • tady jsi v bezpečí
  • patříš sem / k nám

TÉMA 2: ORÁLNÍ

Deficit výživy, výživnosti. Pocit, nedostal jsem dost. Nenasycené potřeby.
sondy
  • můžeš dostat vše, co potřebuješ
  • respektujeme tě
  • jsi člověk, který má velkou cenu
  • jsi velmi cenný člověk
  • můžeš dělat, co chceš
  • stojíme při tobě/ jsme na tvojí straně
  • nebudeme tě využívat, i když jsi malý /slabý

TÉMA 3: SVOBODA

např. pocit - máme tě rádi, ale musíš chodit na nočník atd.
sondy
  • můžeš žít, tak jak chceš ty / tak jak si přeješ ty
  • tvůj život patří tobě
  • máš právo být šťastný
  • můžeš dělat, co chceš

TÉMA 4: RIGIDNÍ - zaměřený na výkon

V tomto období je již dítě dostatečně vyvinuté, aby pochopilo vztah k terapeutovi - lze tedy říci JÁ, ale musí být jasné, že ne vy jako terapeut.
Sondy
  • jsem na tebe pyšný /hrdý
  • nemusíš dělat nic pro to, abych tě měl rád
  • je úplně v pořádku nedělat nic
  • jsi úplně v pořádku takový, jaký jsi

TÉMA 5: HISTERIE - potřeba být přijímána

sondy
  • budu ti věnovat takovou pozornost, jakou budeš chtít
  • všechno co cítíš je v pořádku
  • poslouchám, co mi říkáš / naslouchám ti
  • nikdy tě neodmítnu / přijímám tě
  • mám na tebe čas
Cvičení
  1. vyčištění prostoru s klientem
  2. biorelease monolog 30 min (Klient sám hovoří o tématu, na které se chce podívat. Terapeut neanalyzuje, nekomentuje, jen poslouchá, občas řekne hm, ano, aby klient věděl, že poslouchá)
  3. sondy

Liché středy 2011

24. prosince 2010 v 8:26 | *L* |  Pozvánky
POZVÁNÍ NA SETKÁNÍ **s aktuálními tématy **s intuitivní astrologií ** se Symbolonovým tarotem **s bližším zkoumáním vzkazů vlastního těla Pokračování série sezení, která mohou naznačit nový směr našim dalším krokům Bude opět vždy v lichou středu od 17:00 do 21:00 hod v ulici Na Bělidle 10, Praha 5 - Smíchov Co k tomu potřebujete? Datum,místo a co nejpřesnější čas vašeho narození. Odvahu podívat se na to, co nám o dění v naší psyché naznačují astrokonstelace. Prosím o zaslání těchto informací před vaší návštěvou na mail… Kontakt:e-mail: lenkaecerova@seznam.cz Telefon: 774 066 481 Leden 5.1. Únor 2.2., 16.2. Březen 2.3., 16.3.,30.3 Duben 13.4., 27.4. Květen 11.5., 25.5 Červen 8.6., 22.6 Červenec 13.7., 27.7. Srpen 10.8., 24.8. Září 7.9., 21.9. Říjen 5.10., 19.10 Listopad 2.11., 16.11., 30.11. Prosinec 14.12., 28.12. Velmi dobré dopravní spojení - tramvaje č.4,7,10,14,16, (zastávka Zborovská), autobusy, metro B stanice Anděl Parkování osobních vozidel je možné buď na nábřeží u Vltavy nebo v garážích blízkého nákupního centra Anděl resp. Nový Smíchov

Něco malého na ně... jako náplast

23. prosince 2010 v 11:02 | *L*
Mé sovy si snějí navenek nejraději a dovnitř se probouzejí... Tak jsem si zaparafrázovala na Junga: " Kdo se dívá dovnitř, spí, kdo dovnitř, probouzí se..." Citát jsem našla v nově vydané knize Davida Ickeho Jen Nekonečná Láska je skutečná ( ... a vše ostatní je iluze!) Ukázka z knihy v pdfku: http://api.ning.com/files/XL9Zfx1tjzjAD0EMePaigNzrQj*M6One*i6ug5vvpktzA7BkzLlDa-ASDT1*qnNbb7H6Gqet2p2zVAxpGhxJRP6x2wxtPtIu/ukazka_icke_jen_nekonecna_laska_final.pdf a ještě něco jako třešinka na dortu pro další brouzdání... http://www.matrix-neo.cz/autori/david-icke-a-pravda-te-ma-osvobodit/konecne-svobodny.htm

Bibliohelp.cz

21. prosince 2010 v 15:56 | *L* |  Odkazy
anděl
Web, kde najdete i plné texty:

nebo soutěže a akce:

Te'd právě (do 31.12.2010) probíhá jedna o vánoční knižní nadílku... Nenechte si ji ujít :c)


A také doporučenou literaturu pro věkové kategorie, rozdělení dále pak na sekci  beletrie, odborná literatura nebo je tu infoexpres pro seniory, muže i ženy...


Můžete se vrátit ke Knize svého srdce...


Můžete tady také sledovat aktuality!
Takže třeba - sice pozdě, ale přece (lépe pozdě než nikdy, že?) -  jsem se tu dozvěděla o konání mezinárodní konference expresivních terapií:
a v návaznosti na to jde i další odkazová sekce, kde můžete zkoumat, cože to tedy vlastně všechno zahrnuje...
třeba vás může zaujmout možnost pohádkoterapie

Nebo sem můžete poslat svůj tip na aktualitu - z oboru samosebou :c)



Na závěr něco pro mě na způsob doporučené literatury...

diamant v dlani

Typ na Vánoční obměny slavnostní tabule

20. prosince 2010 v 14:46 | *L* |  Receptury
Co takhle pozměnit tradiční menu předkrmem? Pro tvorbu menu obecně platí že dobře sestavené menu má být bohaté, pestré, biologicky hodnotné. Výběr jídel se provádí s ohledem na roční období, vždy je vhodnější použít čerstvé suroviny například ovoce a zeleninu. Podle doby podávání zařazujeme do menu polévku, případně jí vynecháváme podává-li se pokrm večer. Na večerní menu volíme spíše minutkově upravované a lehce stravitelné pokrmy. V menu by se neměly opakovat stejné přílohy, stejné technologické úpravy pokrmů, stejné suroviny. Sladké pokrmy zařazujeme až po slaných. Chuť nápoje musí pokrm doplňovat ne ho přehlušovat. K rybám a pokrmům z bílého masa podáváme přírodní bílá vína. K pokrmům z tmavých mas a vnitřností podáváme přírodní červená vína. K tvrdým sýrům podáváme bílá vína. K měkkým plísňovým a taveným sýrům podáváme červená vína. Pokud budeme sestavovat menu pro větší počet nebo skupinu osob. Měli bychom při tvorbě menu vzít v úvahu i jejich věk, pohlaví eventuálně náboženské vyznání případně dietu či vegetariánství. Vánoční menu je však specifické, protože se řídí hlavně tradičními zvyklostmi.
Pro obohacení vánoční tabule můžete vyrobit hors-d´ouvre varie.
Na talířku bývají 3 - 4 malé předkrmy, dbá se zde hlavně na pestrost. Může to být například rajčátko plněné mozzarellou, paprika se šunkovou pěnou, plněné avokádo, kornoutek z uzeného lososa.
Poslední roky mnoho lidí chodí o Štědrém dnu na oběd do restaurace, aby si pochutnali na šnecích. Můžete si je však připravit i doma a zařadit do menu jako teplý předkrm. Jejich příprava je jednoduchá a poměrně rychlá. Šneci se prodávají v konzervě společně s pytlíčkem vyvařených ulit.
V prvé řadě si musíte připravit bylinkové máslo s česnekem. Poté plníte ulity. Dolů máslovou směs, pak šnečí masíčko a nahoru opět máslovou směs. Dáte do zapékacích misek otvory nahoru, aby máslo nevyteklo a pečete v troubě do růžova. Jako přílohu podáváme opečené toasty z bílého chleba. Šnečí příbor (kleštičky a vidlička) vám nahradí moučníková vidlička. Šnečí maso je jemné a lehce stravitelné. Jako teplý předkrm se obvykle podává 6 kusů šneků, jako hlavní chod 12 kusů. Rybí polévka, která bývá součástí menu je vývar z rybích hlav, ocasů, jiker, mlíčí, cibule a kořenové zeleniny. Někde se přidává do vývaru bílé víno. Zahušťuje se máslovou jíškou. Na přípravu hlavního chodu - domácího bramborového salátu a kapra potřebujeme více času. Doporučuji uvařit si brambory na salát již večer a taktéž zabít, vykuchat a naporcovat kapra. Pokud máte tyto věci připraveny, ostatní je hračka. Moučník jablkový závin jistě nezkazíte použitím kupovaného listového těsta. Z jednoho těsta vyrobíte 2 šišky závinu. Dál už jen potřebujete jablka, strouhanku, ořechy, rozinky a nezapomeňte na skořici. Na míse by nemělo chybět ani vánoční cukroví. Nejlepší výzdoba vánočního stolu je z přírodních materiálů. Větvičky jedle, stříbrného smrku, červené šípky a jmelí. I v tomto případě méně znamená více. Výzdoba by neměla být moc vysoká a přiměřená velikosti stolu. Tabule nejvíce vynikne, sladíte-li nádobí, ubrus a výzdobu v jednom tónu. Použijte maximálně 3 barvy. Zkuste letošní svátky oživit něčím novým, ať již rozšířením jídelníčku, nebo výzdobou stolu.

Rybí omáčka

20. prosince 2010 v 14:36 | *L* |  Receptury
- připravuje se z čerstvých ančoviček či sardelek a soli, které se naloží do dřevěných sudů a nechají se fermentovat řadu měsíců. Potom se vystaví, často po řadu měsíců, přímému slunci. Fermentovaná kapalina sýrovité extrémě štiplavé vůně se pak scedí. - rybí omáčka představuje pro kuchyň jihovýchodní Asie to samé, co sójová omáčka pro čínskou kuchyni. Používá se k dochucování polévek, mas, drůbeže, mořských živočichů a zeleniny. - rybí omáčka "nam pla" - je populární v Thajsku. Je to hodně slaná fermentovana rybí omáčka s extremně štiplavou vůní. Je používána jako přídavek do mnoha jídel, omáček a zeleniny nebo se podává jako studená omáčka. - u těchto omáček s pronikavým ostrým aroma nás překvapí jejich jemně slaná chuť. "Nam pla" je obecně populární po celé jihovýchodní Asii. Ve Vietnamu je známá jako "nuoc nam" a jako "shottsuru" v Japonsku. Starověcí Římané používali vlastně "nam pla" jako přílohu k jídlu a nazývali ji "garum" nebo "liquanem". - sušené a mleté garnáty se používají také jako koření. Jsou obzvláště chutné jako doplněk k dýňové polévce. - sardelová nebo jiná hustá rybí omáčka je většinou směs mletých ančoviček a rybí omáčky. Není tak ostrá jako čistá rybí omáčka a dokonale se pojí s kokosovým krémem. _Použití:_ místo nebo v kombinaci se sojovou omáčkou, rozšířená v Thajsku, Indonésii, Vietnamu. Dá se koupit v hypermarketech nebo obchodech s asijským zbožím.

Kynuté těsto není žádná věda

20. prosince 2010 v 14:21 | *L* |  Receptury

Kynuté těsto není žádná věda

Někdy sice stačí opravdu nepatrná chybička a místo nadýchaného moučníku máme na talíři nevzhlednou kejdu. Přesto není třeba se kynutého těsta bát a vyhýbat se mu.
Receptů na základní kynuté těsto je několik. Kynuté těsto může být totiž lehké nebo těžké. Lehké pečeme vytvarované na plechu a podle receptu ho můžeme plnit. Těžké připravujeme s větším obsahem tuku, a pečeme z něho hlavně vánočky, mazance nebo vánoční štoly. Hlavní však je, abychom dodrželi několik velmi důležitých pravidel a výsledek pak bude přímo excelentní.

O jaká pravidla jde?

  • Sůl do těsta přidáváme aby bylo pečivo chutnější a zvýraznila se jeho sladká chuť. Promísíme ji s moukou. U sladkých těst dáváme na 1 kg mouky 10 g soli. U slaných těst dáváme asi dvojnásobek.
  • Na zadělávání používáme vlažné mléko, vlažnou vodu, kyselé mléko nebo kefír.
  • Pozor! Příliš mnoho tuku nepřidá těstu na křehkosti a těsto špatně kyne a je těžké.
  • Kynuté těsto nesmíme "přelít" tekutinou. Říká se tomu taky lidově "utopit mlynáře". Proto přidáváme tekutinu do těsta po částech - nikdy ne najednou! - a dobře zapracujeme.
  • Když těsto málo kyne, můžeme zkusit udělat nový kvásek a s trochou mouky je znovu vpravit do těsta a nechat dál kynout.
  • Do některých tuhých těst, jako je na vánočku, můžeme vedle droždí přidat i trochu pečivového prášku.
  • Během kynutí těsto nejméně dvakrát propracujeme, aby se provzdušnilo.
  • Slané těsto pomaleji kyne, proto musíme do kvásku vždy přidávat lžičku cukru, aby dobře vzešel.
  • Ovoce dáváme do kynutého těsta slupkou dolu, aby se moučník po upečení lépe krájel. jinak by pečivo mohlo v troubě ještě příliš vykynout a po dopečení zpětně klesnout na objemu.
  • Formy vymazáváme polotuhým tukem, abychom dobře vymazali každý záhyb formy. Necháme ho ztuhnout a teprve pak vysypeme hrubou moukou, nebo jemnou strouhanou houskou.
  • Formy plníme vždy od středu směrem k okraji. Uprostřed se vyplní dolík, ale při pečení se vyrovná. Kdybychom naopak hrnuli těsto ke středu, udělá se nám tam boule.
  • Těsto vidličkou pravidelně propícháme, aby se při pečení netvořily hoblinky.

Preclíky pro každého

1 kg hladké mouky, 4 žloutky, 60 g droždí, 500 g tuku - nmáslo a sádlo v poměru 1 : 1, 600 ml mléka, 2 lžíce cukru, sůl Na posypání: hrubou sůl, mák, sezamové seménko, kmín, sekané ořechy, cukrk krystal, mletou skořici
Z droždí, cukru, trochy vlažného mléka a lžíce mouky zaděláme kvásek. Do mísy dáme mouku, posolíme, přidáme vzešlý kvásek a ve zbylém mléce rozkvedlané žloutky. Nakonec přidáme rozpuštěný tuk a vypracujeme hladké těsto. Necháme v teple vykynout. Z těsta odkrajujeme kousky, vyválíme z nich válečky a vytvoříme preclíky. Dáme je na pomaštěný plech, necháme vykynout a potřeme je rozšlehaným bílkem. Některé posypeme solí, mákem nebo kmínem či sezamovými semínky. Jiné dochutíme cukrem, skořicí a sekanými ořechy. Pečeme dozlatoca

Bábovka z kynutého těsta

500 g polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 100 g tuku , 2 vejce, 30 g droždí ,5 g soli, 250 ml mléka, citronová kůra, vanilkový cukr, 300 g rozinek, 200 g loupaných mandlí
V míse si připravíme kvásek tak, že vařečkou rozmícháme droždí s dvěma lžícemi cukru, mouky a čtyřmi lžícemi vlažného mléka na řídkou kaši a dáme kynout.vykynout. V mléce rozpustíme tuk a rozkvedláme žloutky.. Smícháme mouku, cukr a mléko. Přidáme sůl a vykynutý kvásek, citronovou kůru, rozinky a mandle. Na závěr do těsta na bábovku vmícháme pevný sníh z bílků. Těsto dáme do vymazané a vysypané formy, kterou naplníme jen do 2/3. Bábovku necháme kynout a poté pečeme ve vyhřáté troubě asi 3/4 hodiny. Bábovku necháme ve formě 10 min vychladnout a vyklopíme.

Šátečky s malinovou marmeládou

350 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, 1 lžička soli, 250 ml mléka, 75 ml oleje, 70 g másla, 1 kostka droždí,1 lžička cukru do kvásku, 1 celé vejce a 1 žloutek,3 lžíce cukru
Připravíme kvásek do vlažného mléka s lžičkou cukru. Rozpustíme máslo. Smícháme mouku s cukrem, solí, mlékem a vejci. Přidáme kvásek, vlahé máslo smíchané s olejem a vypracujeme hladké těsto. Nedáváme kynout..Těsto rozdělíme, vyválíme a rozkrájíme na čtverce. Dáme na ně marmeládu, vytvarujeme šátečky a rohy pevně přitiskneme. Necháme trochu vykynout, potřeme vejcem a pečeme dorůžova.

zdroj:

Rybí škvarky s kari sýrem a čatní

20. prosince 2010 v 14:16 | *L* |  Receptury

Rybí škvarky s kari sýrem a čatní


45min.
  • Kategorie: Masitá jídla a ryby
  • Kuchyně: Česká kuchyně
  • Porce: 4
  • Cena: Běžná cena
  • Typ přípravy: fritování
  • Doba přípravy: 45min.
  • Náročnost: Běžně náročné

Suroviny:

Na přípravu potřebujeme:
1  kapra
1 lžíce mouky hladké
1  cibule
2  jabka
1 lžička zázvoru
2 lžíce rybího vývaru
1 lžíce sýra ricotta
mletá paprika sladká, olej na fritování, sůl, kari

Doporučené přílohy:

  • Bramborová kaše

Příprava:

Na rybu: Rybu očistíme, seřízneme na filetky kolem páteře a nakrájíme na malé kostky. Hladkou mouku smícháme se solí a kořením. Kostky z ryb vložíme do připravené směsi a obalíme je. Přebytečnou směs přesijeme a obalené kostky z ryb usmažíme na větším množství oleje do zlatova, až při dopadu na talíř zazvoní.
Čatní: Cibuli nakrájíme najemno a zesklovatíme ji na másle. Přidáme na kostky nakrájená jablka, lžičku nastrouhaného zázvoru, cukr, kapku citronové sťávy a vše restujeme do zkaramelizování.

zdroj: