V A NOC K A

20. prosince 2010 v 12:45 | *L* |  Receptury


Ingredience

150 g Hery
  • 600 g hladké mouky
  • 120 g cukru moučky
  • 1 lžička cukru písek
  • 100 ml mléka
  • 4 žloutky
  • 50 g rozinek
  • 50 g mandlí
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 50 g mandlových lupínků
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • rum na naložení rozinek - cca 1 dl
  • 1 celé vejce na potření

Rozinky si naložíme do rumu alespoň hodinu před přípravou těsta. Všechny suroviny musí mít stejnou, pokojovou teplotu. Z droždí, části mléka a lžičky cukru připravíme kvásek. Hladkou mouku a vykynutý kvásek, cukr, zbylé vlažné mléko, žloutky, jemně nastrouhaný muškátový oříšek, vanilkový cukr, vanilku, sůl, sekané mandle a okapané rozinky částečně propracujeme a nakonec přidáme rozpuštěnou vlažnou Heru. Propracováváme tak dlouho, až vznikne vláčné tužší těsto. Necháme na teplém místě kynout (těsto na vánočku kyne v teplém prostředí nejméně jednu hodinu). Během kynutí alespoň dvakrát propracujeme. Vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejných dílů, každé rozválíme na delší váleček. Spodní díl pleteme ze 4, prostřední ze 3 a vrchní jen stočením 2 pramenů. Pleteme od středu, protože těsto stále kyne. Spodní díl přeneseme na plech, prsty nebo držadlem vařečky promáčkneme a potřeme rozšlehaným vejcem. Položíme střední díl, opět promáčkneme, potřeme vejcem a zakončíme horním spleteným pramenem, jehož konce podsuneme pod okraj vánočky. Celý povrch potřeme zbylým vejcem, posypeme mandlovými lupínky a na krajích a ve středu svisle zapíchneme špejle, aby vánočka držela při pečení tvar. Necháme na teplém místě ještě 15 minut kynout. V elektrické troubě pečeme při 180 °C asi 20 minut, pak teplotu snížíme a dopékáme dalších 20 minut při 160 °C. Po upečení pocukrujeme.

zdroj
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama