Únor 2011

Tokáň na pepři

21. února 2011 v 14:18 | *L* |  Receptury

Tokáň na pepři

Hostina na vašem svátečním stole.
 Typ přípravy: vaření - doba přípravy: 60min

Suroviny:

650 dkg hovězí zadní
2 ks cibule
80 ml rajského protlaku
1 l vývaru
1 lžička pepře
1 špetka soli
2 dcl bílého vína
5 lžic oleje

Příprava:

Cibulku nakrájíme na jemno a zpěníme na oleji. Přidáme na nudličky nakrájené maso a orestujeme.
Osolíme, opepříme, přidáme rajčatový protlak, zalijeme vývarem a dusíme do měka přibližně 45 min. Až je maso měkké, přilijeme dobré bílé víno a ještě chvíli dusíme.
Podle chuti přisolíme.

Koláče na pouť i posvícení

20. února 2011 v 14:31 | *L* |  Receptury

Koláče na pouť i posvícení

Pouťová a posvícenská tradice náleží k počínajícímu podzimu- a patří k tomu také pravé domácí koláče...
Pouťová a posvícenská tradice náleží k počínajícímu podzimu - a patří k tomu také pravé domácí koláče...

Posvícenské koláče

Nejprve si z mléka, cukru a droždí nachystejte kvásek. Potom smíchejte 40 dkg hladké mouky, 0,7 dcl oleje, půlku prášku do pečiva, vejce. K tomu přidejte špetku soli a kostku cukru a nakonec kvásek. Těsto je třeba nechat dobře nakynout. Mazání už zvolte podle chuti - povidla, mák, jablka, tvaroh. Nezapomeňte na ozdoby: hrozinky, mandle, oříšky. Krajových receptů na posvícenské koláče najdete v kuchařkách našich babiček požehnaně.
Pro výrobu větších koláčů budete potřebovat 500 g polohrubé mouky, 120 g cukru, 150 g másla, 4 žloutky, 30 g droždí, špetku soli, 3 dl mléka, citrónovou kůru, balíček vanilkového cukru, 2 lžíce rumu; na ozdobu pak l vejce, rozinky, višně, ořechová jádra. Nejprve do mísy prosijte mouku, do důlku uprostřed zadělejte kvásek z droždí, cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic mléka. Pak nechte vykynout. Přidejte cukr, mouku, vlažný tuk a mléko, v němž jste rozpustili sůl a rozkvedlali žloutky.
Vypracujte měkké těsto, které rozdělte na čtyři kousky. Z nich vytvarujte bochánky, které položte na pomaštěný plech. Dnem skleničky vytlačte do středů koláčků důlky, které pak vyplňte nádivkami a ozdobami. Ještě před tím, než koláče ve vyhřáté troubě budete 20-30 minut péci, pomažte okraje rozkvedlaným vejcem.

Povidlové šátečky

Nejen o posvícení, ale například i při veselkách či jiných příležitostech, se pečou velmi chutné povidláky. Potřebujete na ně kilo mouky, 20 dkg másla, 20 dkg cukru, 5 dkg kvasnic, dva žloutky a citrónovou kůru. Ze všech těchto přísad vytvořte těsto a nechte vykynout. Pak z něj vytvarujte malé čtverce, do středu dejte švestková povidla, trochu citrónové kůry a kápněte rumu. Okraje přeložte přes náplň do středu, tak aby vám vznikly šátečky. Ty pak dejte péci.

zdroj: