Prosinec 2011

Studené omáčky

21. prosince 2011 v 14:33 | *L* |  Receptury

Studené omáčky

Jsme prostě už od středověku na omáčky zatíženi. A co takhle zkusit v letním parnu osvěžující studené omáčky?
Výhodou studených omáček je, že jejich příprava není složitá a netrvá dlouho. Jsou vyrobeny z čerstvých surovin a jejich příprava nevyžaduje tepelné zpracování. Bývají lehké, mají výraznou chuť a nekonzumují se často, servírují se spíše při slavnostnějších příležitostech. Podávají se hlavně k pečenému nebo gratinovanému masu.

Orientální omáčka

Do kotlíku vlijte 100 g oleje, přidejte 200 g ostrého kečupu a 1 lžičku hořčice. Osolte, ochuťte worcesterskou omáčkou a drceným pepřem a důkladně promíchejte. Přidejte 50 g sterilovaných hub, 30 g kaparů jemně nasekaných, 2 3 olivy a 50 g marinovaných paprik nebo kapií. Zamíchejte.
Podávejte k vepřovému či hovězímu gratinovanému masu.
Studené omáčky

Jogurtovo-bylinková omáčka

K 250 g bílého jogurtu přilijte 1 2 lžíce oleje. Osolte, ochuťte mletým bílým pepřem a přidejte 1 2 lžíce čerstvých bylinek (šalvěj, bazalka, rozmarýn, estragon). Lehce vmíchejte 100 ml ušlehané smetany ( šlehačky ).
Omáčka je vhodná ke grilovaným pokrmům z jehněčího či kuřecího masa i ke smažené zelenině.

Remuláda

Smíchejte 150 g majonézy, 200 g bílého jogurtu a 1 lžičku hořčice. Přidejte trochu soli, malé množství cukru, worcesteru a 50 ml bílého vína. Poté zlehka vmíchejte na nudličky nakrájenou sterilovanou okurku, nadrobno nasekaná 2 3 sardelová očka s kapary a 50 ml tuhé šlehačky.
Touto omáčkou se polévá uzené a pečené maso či natvrdo uvařená vejce.

Pikantní omáčka

150 g brusinkového nebo rybízového džemu, 1 lžíci hořčice, 1 lžíci kečupu a nadrobno nakrájený 1 pomeranč smíchejte dohromady. Přidejte sůl, worcester, zázvor, 1 - 2 lžíce citrónové šťávy a malé množství nastrouhané pomerančové kůry povařené ve 150 ml červeného vína.
Podávejte ke zvěřině, například k pečeným (studeným ) bažantím prsíčkům, kančímu nebo daňčímu masu.

Mátová omáčka

Střídka z jednoho staršího bílého (toustového) chleba, svazek máty peprné, 1 lžíce hořčice Dijon, olivový olej, sůl, pepř, 1 lžíce octa, trochu vody. Postup: U staršího bílého chleba (veky) okrájíme kůrku a střídku nakrájíme na drobné kousky (můžeme si pomoci mixerem). Přidáme posekaný pěkný svazek máty, francouzskou hořčici, olivový olej, sůl, pepř a ocet balsamico. Vše promícháme a necháme uležet asi tak půl hodiny.
Podávejte k pečenému masu.

zdroj: